Yüz Dolgusu Ve Etkileri
Yüz Dolgusu nedir?
Yüz dolgusu, cilt yapısı üzerinde bulunan ince ve derin kırışıklıkları yok ederek, yüzdeki belirli noktalara hacim kazandırılmasını sağlar. Çevresel faktörler, sigara ve alkol kullanımı, genetik özellikler cildin elastikiyet dengesini bozar. Kollajen salgılayamayan cilt üzerinde sarkma ve kırışıklar meydana gelerek rahatsızlık veren görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olur. Kolajen eksikliği ile yüz bölgesinde ortaya çıkan kırışıklık ve sarkma problemleri, yüz dolgusu ile toparlanır..
Yüz Dolgusu nasıl etkili olur?
Dolgu maddesi ince bir iğneyle düzeltilecek alana enjekte edilir. Jel kırışıkların altını doldurur ve kırışıklığı düzeltir. Yüzdeki sarkmalarda yüze hacim vererek sarkmayı giderir. Ayrıca hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit ciltte kollajeni arttırdığı bilinen maddelerdir. Ciltte yenilenme meydana geldiği için dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge ilk haline göre çok daha iyi gözükmektedir.
Yüz Dolgusu Nerelere Yapılır?
Yaşın ilerlemesi ve çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan sarkma problemleri, cilt ve kas dokusunu besleyen yüz dolgu maddeleri ile desteklenerek sarkmış cilt görünümünün önüne geçilir. Yüz dolgusu kollajeni arttırıp cildi yenilediği için dolgular zaman içerisinde erime gösterse dahi kişi daha kaliteli bir cilt görünümüne sahip olur.
Nasolabial çizgiler: Nasolabial çizgiler burun kanatlarından dudak köşelerine inen kırışıklıklardır. Ağız kenarlarında oluşan ve çökmelere sebep olan bu görüntü, kişiyi olduğundan yaşlı ve estetik görünümden uzak gösterir. Makyaj uygulamaları ile bir nebze gizlense de tamamen ortadan kaldırılamayan nasolabial çizgiler deri altına enjekte edilir ve uygulandığı bölgede kollajen artışı yaratarak cildin yenilenmesini sağlar. Yüz bölgesi dolguları arasında en çok tercih edilen bölgelerden olan nasolabial dolgu uygulaması ile sağlıklı ve genç bir görünüm elde edilir.
Elmacık kemikleri: Düz olan elmacık kemik yapısına, yüz oranları baz alınarak enjekte edilen dolgu yapısı elmacık kemiklerinin daha belirgin ve çıkık olmasını sağlar. Çok hızlı bir şekilde düz olan elmacık yapısı daha belirgin ve çıkık hale getirilerek kişiye daha estetik ve orantılı bir yüz görünümü sağlanır.
Dudak Dolgusu: Yüz dolgusu işlemleri arasında en çok tercih edilen uygulamalardan biri olan dudak dolgusu; asimetrik dudak yapısını ortadan kaldırarak, dolgun bir dudak yapısı elde edilmesini sağlar. İnce dudak yapısından ya da dudak şeklinden memnun olmayan kişiler dudak dolgusu uygulamasıyla anında istedikleri görünüme sahip olabilirler.
Burun Dolgusu: Burun dolgusu ameliyatsız burun estetiğidir. Burun bölgesindeki şekil bozuklukları hyaluronik asit ya da kalsiyum kristalleri ile şekillendirilerek ameliyatsız bir şekilde estetik görünüm sağlanır. Uygulanması çok kolay, acısız ve hızlı olan bu yöntem ile çıkık burun kemeri görüntüsü, burun düşüklüğü v.b problemlerin önüne geçilir.
Yüz Dolgusunun etki süresi ne kadardır?
Yüz dolgu işlemlerinde anında gözle görülür bir farklılık olur. İşlem gerçekleştikten bir hafta sonra dolgu maddesi problemli alanda yayılarak daha estetik bir görünümün ortaya çıkmasını sağlar. Kullanılan maddenin kalitesine göre 6-18 ay etkili olur. Dolgu uygulanan bölgede cilt yenilenmesi sağlandığı için, dolgu etkisini yitirse bile cilt kaliteniz eskisine oranla daha iyi olacaktır.
Yüz Dolgusu yaptırmanın zararı var mıdır? Zararlı olmaması için nelere dikkat edilmelidir?
Süre içerinde sentetik ve yarı sentetik birçok dolgu maddesi kullanılmıştır. Ancak bunların yan etkilerinin ileri düzeyde olması ideal dolgu maddesinin vücut tarafından tümü ile ortadan kaldırılabilecek bir madde ihtiyacını doğurmuştur. Bugün bu özelliği taşıyan başlıca dolgu maddesi hyalüronik asittir. Bunun dışında yağ enjeksiyonları da güvenilir dolgu uygulamalarına örnektir.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur, dolgu maddesinin hyalüronik asit içerikli olmasıdır. Uygulamanın mutlaka bu konuda yetkin hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Yüz Dolgu malzemeleri insan vücuduna uyumlu mudur? Alerji yapar mı?
Başlıca kullandığımız hyalüronik asit vücudumuzda yaygın olarak bulunan su tutucu ve dolaşım artırıcı özellikleri olan, polisakkarit yani şeker türevi bir maddedir. Doku tarafından tümü ile metobolize edilmiş özelliktedir. Uygulama sonrası hyalüronik asit ile yapılan her dolgunun yan etkileri ortadan kaldırılabilir. İşlem sonrası zaman zaman kızarıklık, morluk benzeri geçici yan etkiler görülebilir.
Yüz bölgesine yapılan dolgu ne kadar dayanır? Çıkarılması için ayrı bir operasyon gerektirir mi?
Hyalüronik asit dolgusu içerdiği hyalüronik asit yoğunluğuna göre 4 ile 18 ay kalıcı etki sağlar. Tümü ile dokuyla uyumlu bir madde olduğundan dolayı ifade ettiğimiz süreler içerisinde kendiliğinden eriyecektir.
Yüz bölgesine dolgu yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Dolgu yaparken ilk dikkat edilmesi gereken kişinin gerçekten dolguya ihtiyacı olup olmadığıdır. Ek olarak hastanın ne tür beklentilerle dolgu yaptırmak istediği iyi anlaşılmalıdır. Dolgu yapıldığı miktara paralel etki gösteren bir uygulamadır. Dolgunun ihtiyaçları karşılayacak miktarda ve yüz orantısını bozmayacak şekilde uygulanması gerekir.
Yüz Dolgu uygulamasının yan etkileri nelerdir?
Uygulama alanında geçici olarak şişlik, kızarıklık, morluk ve hassasiyet gözlenebilir. Bu yan etkiler kısa sürede geriler. Morluklara kapatıcı sürülebilir.