Yüz Dolgusu Nedir?
Yüz Dolgusu nedir?
Cildin altına kırışıklık, sarkma, izleri gidermek ve şekil vermek için zerk edilen geçici, yarı kalıcı veya kalıcı maddelerdir. Yıllar içerisinde ciltte elastik lif, kollajen lif, yağ tabakası ve hyaluronik asitin azalmasına bağlı olarak kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Özellikle göz, ağız, çene, boyun, burun, alın bölgesinde kırışmalar ve sarkmalar ortaya çıkar. Yüzün orta ve alt kısımlarında sarkma ve kırışıklıklarda dolgu enjeksiyonu başarıyla kullanılabilir. Dolgu enjeksiyonu dudağa daha dolgun ve genç görünüm sağlamak, ciltteki derin yara ve akne izlerini gidermek için de kullanılabilmektedir.
Yüz Dolgusu nasıl etkili olur?
Dolgu maddesi ince bir iğneyle düzeltilecek alana enjekte edilir. Jel kırışıkların altını doldurur ve kırışıklığı düzeltir. Yüzdeki sarkmalarda yüze hacim vererek sarkmayı giderir. Ayrıca hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit ciltte kollajeni arttırdığı bilinen maddelerdir. Ciltte yenilenme meydana geldiği için dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge ilk haline göre çok daha iyi gözükmektedir.
Yüz Dolgu Maddeleri Nerelerde Kullanılır?
Dolgu maddelerini direk olarak yüzdeki çukur, çökük ya da hacim kazanmasını istediğimiz alana kullanabileceğimiz gibi günümüzdeki modern dolgularla indirekt uygulamalarda yapılabilmektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse göz altı çukurunu doldurmadan da hemen altına bir dolgu uygulaması yaparak, göz altlarının daha az çukur ve daha iyi gözükmesi sağlanabilmektedir. Yine direk ve indirek dolgu uygulamalarıyla tüm yüzde değişiklikler sağlanabilmektedir.
Burun kenarından aşağı inen çizgiler (Nazolabial Çizgiler)
Burun ile ağız arasındaki çizgiler (Philtral Çizgiler)
Dudak dolgunlaştırılması
Dudaklar etrafındaki radial çizgiler
Dudak köşelerini yukarıya kaldırmak
Göz çevresindeki kırışıklıklar
Göz altı torbalarını kamufle etmek
Göz altı çukurlarını düzeltmek
Alındaki çizgiler
Kaş kaldırma
Akne izleri
Kaza veya travma sonucu oluşan deformiteler
Yanak ve elmacık kemiği dolgunlaştırmak
Çene ucuna hacim kazandırmak
Ameliyatsız burun estetiği, burun düzeltilmesi
Çene köşesi belirginleştirmede
Vücuttaki bazı asimetrilerin düzeltilmesi
Yüz Dolgusu yaptırmanın zararı var mıdır? Zararlı olmaması için nelere dikkat edilmelidir?
Süre içerinde sentetik ve yarı sentetik birçok dolgu maddesi kullanılmıştır. Ancak bunların yan etkilerinin ileri düzeyde olması ideal dolgu maddesinin vücut tarafından tümü ile ortadan kaldırılabilecek bir madde ihtiyacını doğurmuştur. Bugün bu özelliği taşıyan başlıca dolgu maddesi hyalüronik asittir. Bunun dışında yağ enjeksiyonları da güvenilir dolgu uygulamalarına örnektir.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur, dolgu maddesinin hyalüronik asit içerikli olmasıdır. Uygulamanın mutlaka bu konuda yetkin hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Yüz Dolgu malzemeleri insan vücuduna uyumlu mudur? Alerji yapar mı?
Başlıca kullandığımız hyalüronik asit vücudumuzda yaygın olarak bulunan su tutucu ve dolaşım artırıcı özellikleri olan, polisakkarit yani şeker türevi bir maddedir. Doku tarafından tümü ile metobolize edilmiş özelliktedir. Uygulama sonrası hyalüronik asit ile yapılan her dolgunun yan etkileri ortadan kaldırılabilir. İşlem sonrası zaman zaman kızarıklık, morluk benzeri geçici yan etkiler görülebilir.
Yüz bölgesine yapılan dolgu ne kadar dayanır? Çıkarılması için ayrı bir operasyon gerektirir mi?
Hyalüronik asit dolgusu içerdiği hyalüronik asit yoğunluğuna göre 4 ile 18 ay kalıcı etki sağlar. Tümü ile dokuyla uyumlu bir madde olduğundan dolayı ifade ettiğimiz süreler içerisinde kendiliğinden eriyecektir.
Yüz bölgesine dolgu yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Dolgu yaparken ilk dikkat edilmesi gereken kişinin gerçekten dolguya ihtiyacı olup olmadığıdır. Ek olarak hastanın ne tür beklentilerle dolgu yaptırmak istediği iyi anlaşılmalıdır. Dolgu yapıldığı miktara paralel etki gösteren bir uygulamadır. Dolgunun ihtiyaçları karşılayacak miktarda ve yüz orantısını bozmayacak şekilde uygulanması gerekir.