Botox Tedavisi
Botoks (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir çeşit toksindir. Botoksun, yani bu iyi huylu toksinin, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile hedef organı arasındaki iletimi durduran bir etki mekanizması vardır. Botoks uygulaması sonucu sinir iletiminin durması, verilen emrin yerine getirilememesi, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlamaktadır. Laboratuar ortamında da üretilebilinen botoks uzun yıllar medikal tıpta değişik tedavi ve hastalıklarda kullanılmış olup günümüzde estetik ve kozmetik amaçlı uygulamalar sınıfında oldukça popüler hale gelmiştir.
Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, genetik faktörler, yüzdeki kırışıklıkları ortaya çıkarır. En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın, dudak üstü ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Yüzdeki bu dinamik kaslara botoks uygulaması yapılarak mimik kasların etkinliği azaltarak, oluşan çizgi ve kırışıklıkları da azaltır. Bu sayede yaşlı, yorgun ve sinirli gözüken yüz şeklinde belirgin bir iyileşme sağlanır.
Botoks En Sık Hangi Bölgelere Uygulanır?
Botoks tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklar alın çizgileri, göz çevresi kırışıklıkları, dudak üstü sigara çizgilerinde ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır. Botoks ayrıca gülme çizgileri, boyun ve çene kırışıklıklarının tedavisinde, dudak köşesinin kaldırılmasında da başarılı bir tedavidir.
Botoks Etki Süresi Ne Kadardır?
Botoks geçici bir uygulama olup, botoksun etki süresi kişilerdeki kırışıklık yoğunluğu ve kas gücü farkına bağlı değişiklik gösterse ortalama 4 aydan 6 aya kadar sürebilmektedir. Ayrıca uygulama sıklığı ile bu süre daha da uzayabilmektedir.
Her Uygulanan Botoksun Etkisi Farklı Olabilir mi?
Bazen hastalar daha önce yaptırdıkları botokslar arasında ya da farklı klinik ve merkezlerde yapılan botoks arasında fark yaşarlar. Bunun en önemli nedeni botoksun açıldığı zaman, hızlı bir şekilde kullanılması, buzdolabında uzun süreler bekletilmemesi gerekliliğindendir. Bu yüzden botoksun çok fazla yapıldığı merkezleri tercih etmek gerekmektedir. Botoks etkisi 15 gün sonra tam olarak yerleştiği için eğer hastanın botoksuyla ilgili bir eksiklik ya da sıkıntısı varsa 15 gün sonra minik botoks rütuşları sorunu düzeltir.
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Botoks uygulamaları çok uzun zamandır yapılmakta olup bugüne kadar ciddi bir yan etkisi görülmemiştir. Botox toksini vücuda zarar vermeyecek dozlarda uygulandığından, uygulaması oldukça güvenli, yan etkileri ise yok denecek kadar azdır. En sık yan etkisi küçük morarmalardır.
Botoks ve İfadesiz Yüz?
Botoks uygulaması yapıldığında ifade kaybolmaz, tam tersi gereksiz mimik ve kırışıklıklardan kurtulursunuz. Bazen çok katı yapılan botoks ile kasları çok az oynatabilirsiniz, bu durum belli bir zamanda azalmaktadır. Bazı hastalar bu durumu tercih ederken bazıları ise doğal uygulamaları tercih etmektedir.
DOLGU
Yüzümüzde yaş almaya bağlı olarak çeşitli değişiklikler gelişir. Bunların başında cildin sıvı kaybı, hacim ve elastikiyet kaybı en önemlileridir. Zaman içerisinde hacmini kaybeden dokular, yerçekiminin de etkisiyle aşağı doğru sarkmaya ve yüzümüzde bazı çizgilerin oluşmasına yol açarlar. Genellikle en sık şikayet sebebi; gülümserken yanaklarda oluşan çizgilerin derinleşmesi, çene hattının ovalinin bozulması, alın bölgesinde mimik hareketleriyle oluşan çizgilerin derinleşmesi gibi şikayetlerdir. Günümüzde modern tıbbın bize sunduğu nimetler sayesinde, yaş almaya bağlı bu tarz değişiklikler, çok kolay dolgu uygulamalarıyla giderilebilmektedir.
Dolgu maddelerinin içindeki madde nedir?
Günümüzde onlarca farklı çeşit dolgu maddesi bulunmaktadır. Bizim en güvenli bulduğumuz ve en sık kullandığımız dolgu maddeleri; Hyaluronik Asit içeren dolgu maddeleridir. Hyaluronik asit, normalde insan vücudunda da bulunan doğal bir maddedir. Vucutta herhangi bir zarar vermeden güvenle kalan bir maddedir.
Dolgu Uygulamaları Kimler için uygundur?
Dolgu uygulamaları için en uygun adaylar; yüzünde hacim kaybına ve yerçekimine bağlı olarak çizgileri ortaya çıkan, mevcut çizgilerin derinleştiği, yada elmacık kemikleri ve yanak dolgunluğu azalan hastalardır. Dudak hacminin kaybolup incelmesi, alın çizgilerinin belirginleşip derinleşmesi, Yanak çizgileri, ağız kenarlarından çeneye doğru inen çizgiler, çene konturunun bozulması, kaşların düşüklüğü gibi durumlar, dolgu uygulamasıyla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Dolgu Uygulaması nasıl yapılır?
Dolgu Uygulaması yaptırmak çok kolaydır. Öncesinde dolgu yapılacak olan bölgeye anestezik krem sürerek uyuşturulur,10 dakika bekledikten sonra konforlu ve ağrısız bir şekilde ihtiyacı olan bölgeye dolgu maddesi enjekte ederek yerleştirilmektedir.
Dolgu Maddesinin kalıcılığı ne kadardır?
Dolgu maddelerinin kalıcılığını etkileyen birkaç faktör vardır. Kullanılan dolgunun içeriği, molekül yapısı ve uygulama yapılan bölgeye göre farklı kalıcılık süreleri vardır. Örneğin; Hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri yüz bölgesine uygulandığında ortalama 6-8 ay kalıcılık süreleri vardır.