Botoks ve Dolgu ile Kırışıklık Tedavisi
İdeal bir kozmetik işlemin amacı mükemmel bir sonuca ulaşmak ve hastada en az yan etki oluşturmak olmalıdır. Ayrıca istenmeyen bir etki gelişebilme olasılığına karşı, elde edilen sonuç geri dönüşümlü olmalıdır. Botoks yukarıda kiriterlere göre oldukça ideal olan bir kozmetik işlemdir.
Kozmetik ile uğraşan hekimler kırışıklıkların deri altında yer alan kasların kasılması sonucu derinin çekilmesiyle oluştuğunu söylemektedir. Bu kasların gevşemesi sonucunda kırışıklıklar azalır veya tamamıyla ortadan kalkar. Botox tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklar alın, göz etrafı ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır. Botox ayrıca gülme çizgileri, boyun ve çene kırışıklıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
Botox ile Çizgiler Azalır
Botox enjeksiyonu ile aşırı çalışan mimik kasları gevşer ve çizgiler azalır. Botoks'un etkisi 2-7 günde görülür. Bu etki 4-6 ay sürer. Bu süre sonunda yeni enjeksiyonlara ihtiyaç duyulur. Yapılan çalışmalarda peşi sıra yapılan enjeksiyonların, tedaviler arasındaki aralığı uzattığını göstermiştir.
Botox enjeksiyonundan sonra kas kontraksiyonunu yapan sinirde bir blokaj olur. botoks'un maksimum etkisini göstermesi için üç konuya dikkat edilmelidir. Öncelikle tedavi alanına 2-3 saat dokunulmamalıdır. Ayrıca hasta 2-3 saat boyunca dik pozisyonda kalmalıdır. Son olarak hastaların 2-3 saat boyunca mimik kaslarını çalıştırmaları istenmelidir. Bu işlem botoks'un istenen kas ve sinirleri felç etmesini sağlar. Kaşlar arasındaki kırışıklıklar için kaş çatma, alın kırışıklıkları için kaş kaldırma ve göz kırışıklıkları için gözleri kısmak maksimum faydayı sağlar.
Botoks uygulaması basit bir işlem olduğundan rahatlıkla doktor muayenesinde yapılabilir, böylece hastaların zaman kaybetmesi engellenir. Uzun süreçler içinde gelişen kırışıklıklar, botoks tedavisiyle bir haftada geriler. Eğer uygun kırışıklara uygulanırsa botoks ile diğer kozmetik yöntemlerle elde edilemeyecek başarılara ulaşılır.
Botoksun ve dolgunun etkileri ve uygulama alanları birbirinden farklı olmakla birlikte çoğu zaman bir arada kullanılmaktadır. Yüzdeki yaşlanma etkileri bir bütün olarak düşünüldüğünde bu iki uygulama birbirini tamamlayıcıdır ve kombine olarak uygulandığında yüzün bütününü gençleştirirken yüzün estetik üniteleri arasında daha doğal ve yumuşak geçişler elde etmeye olanak verir.
Botoks ve dolgunun kullanım alanları
• Mimik çizgileri yüzün daha çok üst yarısında oluştuğundan botoksun en çok uygulandığı yerler, kaş arası ve alındır. Ancak yüzde, bunlar dışında da uygulama alanları vardır.
• Dolgu uygulamalarından en çok faydalanılan bölgeler ise dudaklar, elmacık kemiklerinin üzeri, orta yüz bölgesi, göz altı oluğu, yanak-dudak kenarı arasındaki çizgiler, yanaklar, kaşlar ve çenedir .
Neden dolgu tercih ediliyor?
Yıllar içinde yaşlanan yüz hem hacim kaybetmekte hem de yerçekiminin etkisiyle bazı yapılar yer değiştirmektedir. Bunun sonucunda da yüzde bazı oluklar, çukurlar ve derin çizgiler oluşur. Bu çizgiler ince mimik çizgilerinden farklıdır. Yüz dolguları, sadece bu çizgileri doldurmak amacıyla değil ayrıca yüzün kaybolan hacmini yerine koyar, dokuları kaldırma (lifting) etkisiyle aşağıya doğru yer değiştirmiş yapıları tekrar eski yerlerine alır ve hyalüronik asitin cildi canlandırma etkisiyle deri kalitesini ve parlaklığını artırır.