Botoks nedir?

Botoks; "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Bu protein, aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir. Botoks; orta ve derin kırışıklıkları gidermede cerrahi olmayan, kozmetik bir ürün olarak kabul edilmektedir. 2002 yılında Amerikan Gıda ve İlaç yönetimi Kurumu (FDA) tarafından kozmetik kullanımına onay verilmiştir. 
 
Hangi durumlarda botoks kullanılır?
Nörolojide spastik kas problemlerinin giderilmesinde ve şaşılık gibi göz hastalıklarının tedavilerinde yıllardır uygulanmaktadır. Kozmetik dermatolojide ise özellikle cilt kırışıklıklarının azaltılması ve bazı kişilerde daha sık olarak görülebilen aşırı terlemelerin (Hiperhidrosis) giderilmesi amaçları ile kullanılmaktadır.
 
Botoks nasıl etki eder?
Dinamik çizgiler, yüz ifade çizgileridir; mimik hareketleri sırasında (kaş çatma, konuşma, gülme…) cilt altındaki küçük kasların kasılmalarıyla oluşur. Bu kasların kasılması zamanla cilde yerleşerek kalıcı çizgi ve kırışıklıkları oluşturur. Botoks, enjeksiyon yapılan bölgede sinirlerdeki geçişi bloke edip "kas kasılmasını engelleyerek" buradaki derinin gerginliğini sağlar.
 
Bu çizgiler erken dönemde botoks tedavisiyle düzeltilebilir. Zamanla çizgiler derinleşir tek başına botoks tedavisi yeterli düzelmeyi sağlayamaz bu gibi durumlarda dolgu enjeksiyonu gerekir.
 
Dolgu Uygulamaları
Cilt kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kimi daha erken kimileri ise daha geç yaşlanma belirtileri göstermektedir. Kırışıklıklar her ne kadar bakınca bir gibi görünse de oluşum şekline göre yüz mimikleriyle oluşan kırışıklıklar ve cildin sarkmasından ortaya çıkan kırışıklıklar olarak değerlendirilmektedir. Kırışıklığın yerine ve türüne göre değişik yöntemler uygulanmaktadır.   Alın ve göz kenarlarındaki kırışıklıklar yaşlı bir yüz, kaşlar arasındaki kırışıklıklar ise kızgın bir yüz ifadesi vermektedir.  
 
Dolgu Neden Yapılır?
Dudaklarımızın daha dolgun olması, yanaklarımızın daha belirgin olması, burun bölgemizdeki çöküntüler daha az olması ve gözaltlarımızın çökük olmaması için dolgu malzemeleri ile cildimiz tedavi edilir. Bazı kişilerin çeşitli sebeplerden dolayı derialtlarında doku kayıpları oluşur. Bazı kişilerin de  yerçekimi ve çevresel etkenlerden, bazı kişilerin güneş ışınlarının sebep olduğu hasarlardan, bazı kişilerinde yaşlarının ilerlemesinden dolayı ciltte kırışıklık ve sarkmalar oluşur. Bütün bu şikayetleri, gidermek, sizi güzelleştirmek ve dolgunluk kazandırmak için derialtına dolgu maddeleri enjekte edilerek Bazen de yaşlanmanın, güneş hasarının, kaygıların, yer çekiminin ve başka çevresel faktörlerin etkisiyle, ciltte sarkma, kırışıklık ve çizgiler oluşur. Ciltteki çöküntüleri, hacim kayıplarını, kırışıklıkları deri altına bazı maddeler enjekte edilerek yok etmek mümkündür. Böylece daha genç ve alımlı bir görümün elde edilebilir.
 
Dolgu Malzemeleri Nelerden Oluşur?
Dünya'da ve ülkemizde en çok kullanılan malzeme Hyalüronik Asittir. Yaşlandıkça, cildimizde hyalüronik asit miktarı azaldığı için, kırışıklıkları önlemek için, Hyalüronik asit içeren dolgu malzemeleri ile cilde katkı sağlanır. Dolgu uygulamasında,  FDA onaylı malzemeler kullanılmaktadır. 
 
Dolgu Maddeleri Nerelerde Kullanılır?
Alındaki çizgilerde, akne izlerinde, burun-dudak oluğunda, dudak dolgunlaştırılmasında, göz çevresi kaz ayaklarında, gözaltı çukurlarında, el sırtlarında, burundaki bölgesel simetrilerde, ağız köşelerindeki çukurlarda, çene ve yanak gamzelerinde, kaza sonucu oluşan deformiteler de kullanılır.
Göz çevresi kaz ayaklarında botoks yetersiz kaldığı zamanlarda dolgu uygulanır.
Gözaltı çukurlarında, daha genç bir görünüm kazandırmak için dolgu uygulanır. Ayrıca sarkmış olan yanaklar hafifçe yukarı doğru toparlanmış olur.
El sırtında, incelmiş, kemik v tendonları, belirginleşmiş el sırtlarında uygulanabilir.
Dudak Dolgusu, dudak kenarı ve buradaki kırışıklıklara yapılacak dolgu işlemi ile estetik görünüm kazandırılır.
 
 
Botoks nedir?